Facebook

Tachtig vrijwilligers betrokken bij cultuur- en vormingsaanbod van inForum in Oldenburg

Tachtig vrijwilligers betrokken bij cultuur- en vormingsaanbod van inForum in Oldenburg  

Door Arnold de Meijer

Een ruime delegatie van Groningen Plus was 16 mei op bezoek bij inForum, een instelling voor cultuur en vorming voor 50-plussers in Oldenburg – maar steeds meer ook voor jongere generaties.

We praten met vrijwilliger Irene Friedrich en Helga Deters, beroepskracht. ‘In 1994 is inForum ontstaan vanuit de politiek omdat zij zagen dat er steeds meer ouderen kwamen en die moeten ook bezig zijn,’ vertelt Helga aan de vergadertafel van het kantoor van inForum in het Paul Friedrich Ludwig cultuurcentrum.

‘Normaal is dat particulier initiatief, maar wij zijn aangesloten bij de gemeente.’ licht Helga toe. ‘Dat is vrij uniek. We hebben dan ook regelmatig overleg met de burgemeester. Niet om ons te sturen, maar wel om aan te geven, waar de accenten bij de gemeente liggen. Het is dan vervolgens aan ons of we daar iets mee doen of niet. De vrijwilligers zijn uiteindelijk bepalend.  We hebben anderhalf betaalde beroepskracht en een aantal kantoren. Met behulp van werkgroepen wordt bekeken wat zij interessant vinden. Vervolgens gaan zij op zoek naar mensen die het ook leuk vinden. Daarmee houden ze het heft in eigen hand. Ze stellen niet alleen het programma samen, maar organiseren het en voeren het vervolgens ook uit.’

Bij inForum zijn tachtig vrijwilligers betrokken, bijna allemaal plussers. In de loop der jaren zijn er heel wat activiteiten gedaan. Veel op het gebied van cursussen in allerlei talen. Computercursussen, culturele dagtripjes, lezingen, bioscoopbezoek, Seniorensportdag. Over het algemeen zijn de activiteiten kosteloos, maar voor de tripjes moet betaald worden. Hoewel de doelgroep van inForum uit 50-plussers bestaat, wordt de jongere generatie steeds meer betrokken. ‘We streven ernaar om generatie-overschrijdend bezig te zijn,’ aldus Irene Friedrich.

Zie ook www.oldenburg.de/inforum

Irene Friedrich (l) en Helga Deters. Foto: Seniorenkrant Groningen
Informatiebord van inForum. Foto: Seniorenkrant Groningen

Video

Ga naar boven