Facebook

Je eet grandioos bij Mennoos

Door Arnold de Meijer

Sinds half oktober vorig jaar zit in het oude Menno Lutterhuis een restaurant. Onder de naam Mennoos Kookerij is Omega uit Zwolle daar een horecagelegenheid begonnen met een sociale inslag.

Zij biedt een leer- en werkplek aan jongvolwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Onder leiding van ervaren horecapersoneel kunnen zij werkervaring opdoen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. In een ruime zaal met tafels, verschillende gezellige zitjes en zachte muziek op de achtergrond, ontmoeten we Theo de Jong ( 48) chef-kok van Mennoos Kookerij.

‘Bijna twintig jaar heb ik als chef-kok gewerkt. Van eetcafé tot 5 sterrenhotels, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging,’ vertelt Theo terwijl hij in zijn koffie roert. ‘Ik vind het prachtig om mijn kennis te delen met jong volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt. Horeca met een sociale inslag noem ik het wel eens. Het belangrijkste is dat mensen kunnen zijn zoals ze zijn. Met de juiste aandacht en oog voor de sociale kanten, wil ik mij inzetten om iedereen een steuntje in de rug te geven bij het proberen te realiseren van hun droom.’

Samen met Omega Zwolle, een zorginstelling voor mensen met een gedrags- of psychische beperking, een organisatie die mensen helpt om hun weg naar een passende werkplek te vinden, is daarom Mennoos Kookerij opgezet. In het oude verzorgingstehuis Menno Lutter is daarvoor de ruimte gecreëerd. De oude gaarkeuken is omgebouwd tot een eigentijds restaurant met mogelijkheden voor catering, productie werk, lesgeven. De oude aula van het verzorgingstehuis is nu restaurant met zitjes bij de open haard, een houtskooloven en een ruim terras.

‘Wat wij vooral willen laten zien is dat het ook anders kan. Zo maken we bijvoorbeeld alles zelf. Van de pepermuntjes tot aan de gebakjes en het eten. ’s Avonds is er geen vaste menukaart omdat we werken met het aanbod van die dag. Maar wel altijd keuze uit vijf verschillende maaltijden voor 10 euro en van prima kwaliteit. Mijn insteek is, dat ik mensen iets mee wil geven waar ze voor de rest van hun leven wat aan hebben. De fijne kneepjes van het vak en daarbij vooral het enthousiasme dat ik voor het horeca vak heb, wil ik overbrengen. Dat wat ik nu doe is helemaal mijn ding. Ik kan van uit mijn hart met de horeca en met mensen aan de slag. Ik ga nu elke dag fluitend naar mijn werk en kom er fluitend van vandaan.’

Meer informatie: www.mennooskookerij.nl

*Theo vertelt over zijn keuken.
*Reiffe genoeg.
Foto’s: Arnold de Meijer

Video

Ga naar boven