Facebook

Doe mee met NewSkool-OldSkool - een ontdekkingsreis voor jong en oud

Door de projectgroep van de Leon van Gelder en Groningen Plus

NewSkool-OldSkool is een samenwerkingsproject van de Leon van Gelder en Stichting Groningen Plus. Jongeren van het voortgezet onderwijs en Groninger plussers gaan onderzoeken wat ze met elkaar gemeen hebben en verwerken de uitkomsten in een presentatie. U kunt meedoen.

Dit project is een avontuur, een ontdekkingsreis voor alle betrokkenen.
Plussers die interesse hebben om mee te doen kunnen zich aanmelden.

Jong en oud met elkaar

Doel is het zoeken naar verbinding tussen jong en oud. De leefwerelden van plussers en pubers lijken ver uit elkaar te liggen. Is dat zo? Dit project geeft de gelegenheid om elkaar met andere ogen te bekijken en elkaars leefwereld (beter) te leren kennen. En waar het gebruikelijk is om de nadruk te leggen op verschillen, gaat het in dit project vooral om het zoeken naar overeenkomsten.

Opzet lesproject: verhalen vertellen en delen

Ouderen en leerlingen uit jaar drie gaan groepsgewijs met elkaar aan de slag. Er worden ca. 35 groepjes gevormd van 4 a 5 leerlingen met 1 of 2 ouderen. Het project bestaat uit twee delen.

Het eerste deel is gewijd aan het vertellen van verhalen en het zoeken naar overeenkomsten. Elke groep kiest hiervoor zelf een onderwerp, iets waar beiden affiniteit mee hebben. Dat kan een bepaalde hobby zijn, maar kan ook gaan over: wat betekent vriendschap voor jou? waar ligt je passie? of waar ben je goed in? Alle verhalen worden opgeschreven. De groep onderzoekt daarna wat in die verhalen gemeenschappelijk is en hoe ze de gevonden overeenkomsten met anderen wil delen (de presentatievorm).

In het tweede deel gaan de jongeren en plussers bezig met het voorbereiden en uitwerken van de presentaties. In de laatste bijeenkomst worden de resultaten gepresenteerd aan de ouders en opa’s en oma’s van de leerlingen.
Data

Voorafgaand aan het lesproject, is er een introductiebijeenkomst voor de deelnemende plussers en de mentoren van jaar drie. Deze vindt plaats op donderdag, 25 januari 2018, van 14:15 tot 15:15 uur, op het Leon van Gelder.

Het lesproject bestaat uit 6 lessen en een afsluitende bijeenkomst.

De lessen zijn telkens op donderdag, van 13:00 tot 15:00 uur:
op 8, 15 en 22 februari 2018 (eerste deel) en op 8, 15 en 22 maart 2018 (tweede deel).

Na elke les is er een korte evaluatie met de plussers en de mentoren.

De laatste bijeenkomst is de gezamenlijke eindpresentatie en vindt plaats op donderdag 29 maart 2018, om 19.00 uur, in het Grand Theatre aan de Grote Markt.

Meer informatie voor plussers die mee willen doen

Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 050 364 23 20.

U krijgt dan aanvullende informatie van de projectgroep. Er is op 25 januari een introductiebijeenkomst voor plussers die belangstelling hebben om mee te doen.

Over de leerlingen/de school

De Leon van Gelder aan de Diamantlaan 27 in Groningen is uniek in Nederland. De leerlingen zitten vier jaar in een vaste klas, krijgen drie jaar lang geen cijfers en de les is altijd op hun niveau. Er is een breed aanbod van doe-, denk- en creatieve vakken op vmbo-, havo- en vwo-niveau en een bruisend programma van projecten en activiteiten.

Over de plussers/Groningen Plus
Stichting Groningen Plus is een groep actieve ouderen die als motto hebben: het heft in eigen hand! Zij zetten zich ervoor in dat de initiatieven en het engagement van plussers zich verbinden met anderen.

De foto is ter beschikking gesteld door de organisatie.

Video

Ga naar boven