Facebook

Plussers weer naar school – om te praten met jongeren

Van onze redactie

Zo’n vijftig plussers (van 50+ tot 80+) hebben zich opgegeven voor gesprekken met jongeren van de school Leon van Gelder in Groningen.
35 van hen kwamen naar de introductiebijeenkomst op 25 januari om te horen wat het programma NewSkool – OldSkool inhoudt.

Dit samenwerkingsproject van Leon van Gelder en Groningen Plus is voorbereid door een projectgroep, bestaande uit leerkrachten van de Leon van Gelder en medewerkers van Groningen Plus.

Zo’n school is wel een doolhof als je er niet zo vaak komt. De leerlingen vingen de bezoekers buiten op en begeleidden hen heel voorkomend naar het toneellokaal. Andere leerlingen schonken koffie en thee.

Lerares en mentor Ineke de Wolf heette de gasten welkom en stelde de mentoren voor, die gedurende zes lesblokken van twee uur in hun klas 25 jongeren en vijf à zeven plussers gaan begeleiden. In totaal doen 175 derdeklassers mee, verdeeld over 7 klassen.

Gert Los van Groningen Plus vertelde hoe het project ontstaan is. Het idee voor een jong-oud project heeft Groningen Plus vorig jaar opgedaan in België, waar een festival gehouden is als slotevenement van een serie jong-oud projecten in de Vlaanderen en Brussel. Leon van Gelder was al langer bezig om buitenschoolse contacten tussen ouderen en jongeren te organiseren. Zo kwam het contact tussen school en Groningen Plus eigenlijk heel soepel tot stand. De projectgroep wilde hier in Groningen vooral nadruk leggen op het gesprek tussen jong en oud. En op de overeenkomsten tussen jong en oud. Dat was in de jaren ’50-’70 in de vorige eeuw de formule waarmee de Grey Panthers (“Grijze panters”) een brug sloegen tussen ouderen en jongeren. 

Het project begint op 8 februari. Dat lijkt ver weg, maar de leerlingen hebben zich uitstekend voorbereid op de kennismaking die dan gaat plaatsvinden. Zij lieten op de bijeenkomst een paar collages van een hoofd zien die elke jongere gemaakt heeft: zo zie je letterlijk wat er in hun hoofd omgaat. Zie de foto bij dit artikel. Ter plekke ontstonden er bij de plussers ook een paar mooie ideeën om zich voor te stellen. Alle 35 groepjes kiezen aan het eind van de eerste bijeenkomst een eigen gespreksthema.

Op de tweede middag van het project vertellen de deelnmers in de kleine groepjes aan elkaar verhalen aan de hand van het thema. En gaan ze – ondanks de verschillen die er zijn – vooral op zoek naar de overeenkomst tussen jong en oud. Op basis van die overeenkomsten bedenken de goepjes ideeën om die aan het eind van het project – op 29 maart – te presenteren.

Leraar en mentor Elroy Gramsbergen legde uit hoe de groepjes tijdens drie sessies in maart aan de slag gaan met het uitwerken van de presentaties. Dat kunnen fotoreportages zijn, een gedicht, een powerpointpresentaie, een podiumpresentatie of nog iets heel anders.

Op donderdagavond 29 maart wordt het project afgesloten in het Grand Theatre. Het theater werkt van harte samen met NewSkool-OldSkool: het stelt het het hele gebouw ter beschikking. Zo kunnen alle presentaties tot hun recht komen.  

Voor de leerlingen was de bijeenkomst ook een hele ervaring. Voor een groep van 35-plussers vertellen hoe je over ouderen denkt, dat doe je niet elke dag. Je eigen opa en oma, die ken je wel. Maar nu lopen er tientallen onbekende ouderen door de school en zit je straks met één of twee van hen in een groepje. Of sta je op het toneel van het Grand Theatre. Maar misschien is er dan heel wat gemeenschappelijks ontstaan. 

Foto’s: Wil Veldkamp

Patriecia Kolthof van het Dagblad van het Noorden schreef over de bijeenkomst een mooi verslag. Klik op http://www.dvhn.nl/groningen/NewSkool-OldSkool-wat-hebben-plussers-en-pubers-met-elkaar-gemeen-22853071.html

Video

Ga naar boven