Facebook

Twee vriendinnen samen toneel op in dood en zo

De vriendinnen Annemarie Prins (84) en Eva Duijvestein (40) staan samen op het toneel in de persoonlijke voorstelling dood en zo: smartelijk, schaamteloos en grappig. Op 27 oktober 2017 gaat het stuk in première in Theater de Machinefabriek in Groningen.

Actrices en vriendinnen Annemarie Prins en Eva Duijvestein reizen komend najaar langs de Nederlandse theaters met de voorstelling dood en zo. Daarin begluren de actrices de dood vanuit verschillende hoeken. De voorstelling is een coproductie van het Noord Nederlands Toneel en Het Station (Jan Jaap van der Wal), onder regie van Hendrik Aerts. Sophie Kassies maakte op basis van hun opgetekende gesprekken een aardse, beeldende tekst, waarin het leeftijdsverschil steeds zichtbaar is, en de waarschijnlijkheid van het verlies evenzeer.

Intieme vriendschap

Toen Annemarie Prins en Eva Duijvestein elkaar een paar jaar geleden op een filmset leerden kennen ontstond een intieme vriendschap. Annemarie: “We waren gefascineerd door elkaar. Gefascineerd en geïntrigeerd. Er ontstond een wonderbaarlijke vriendschap. Wat merkwaardig is als je twee generaties uit elkaar ligt.” Kort daarna startte ze hun samenwerking aan dood en zo.

In de voorstelling uiten zij hun onvrede over het publieke discours rond sterven. Er wordt volgens hen al te vaak gesproken in grote, abstracte begrippen en vanuit gefixeerde standpunten. Er is weinig ruimte voor twijfel en (zelf)onderzoek. Juist het theater kan naar hun mening daarin perfect voorzien. Het idee voor de voorstelling ontstond bij Annemarie Prins, die vier jaar geleden werd gediagnostiseerd met kanker. Prins: “Dan denk je, ja dat is het dan. En omdat ik theatermaker ben, wou ik daar een productie over maken.”

Landelijke tournee van 25 oktober tot 22 december

In de regie van Hendrik Aerts geven Annemarie Prins en Eva Duijvestein vorm aan hun angsten, wensen en lusten. Hendrik Aerts behoort sinds 2017 als acteur en regisseur tot het vaste ensemble van het Noord Nederlands Toneel. Hij maakte eerder voorstellingen voor Theaterfestival De Parade en Het Amsterdamse Bostheater en speelde afgelopen seizoen een glansrol in Carrousel.

Bart Rijnink en Dionys Breukers schreven de muziek voor de voorstelling. Hendrik: “Eva leerde ik kennen op de toneelschool, en ik wist dat ze dit aan het doen was met Annemarie. Ze vertelde me steeds over hun ontmoetingen, en ik dacht de hele tijd, dit gáát ergens over. Ik vond het belangrijk en persoonlijk wat ze deden en de wens om hier een voorstelling over te maken vond ik bewonderenswaardig. Toen ze me vroegen of ik het niet wou regisseren was mijn reactie: ‘Ja, graag’!”

dood en zo gaat op 27 oktober 2017 in première in Theater de Machinefabriek in Groningen en tourt tot 22 december langs de kleine zalen van het land. Alle tourdata zijn te vinden op www.nnt.nl/doodenzo.

Meer info: www.nnt.nl/doodenzo

Foto ter beschikking gesteld door NNT

Fotograaf: Anneleen Louwes

radio online

 

 

 

 

Video

Ga naar boven