Facebook

2,1 miljard voor verpleeghuiszorg – waaraan besteed je het geld?

Door Willem Winters

 

Voor de verbetering van de verpleeghuiszorg is 2,1 miljard nodig zegt het Zorg instituut. De ministers doen hun best en het lijkt erop dat dit bedrag er wel komt. Hoe meer geld des te beter de zorg? Dat lijkt me twijfelachtig. Waaraan besteed je het geld?

 

Ondertussen hebben die politici niet door hoe belachelijk alleen al de suggestie van exactheid van dat bedrag is. Niets is zo moeilijk te schatten als de waarde van zorg. Alleen politici geloven in rapporten vol cijfers die na veel gereken uitkomen op 2,1 miljard. Voor precies 2,1 miljard meer zijn de problemen opgelost.

 

Was het maar zo makkelijk!

 

Verbetering van de zorg heeft (vrijwel) niets te maken met (meer) geld.

Dat is logisch, want voor goede zorg zijn nodig een hoog invoelend vermogen en aandacht voor de persoon. Het inpompen van geld helpt niet of nauwelijks om op deze punten verbetering te bewerkstelligen.

'Pleiten voor meer handen aan het bed' is ook zo'n verraderlijke uitdrukking. Het is niet van belang hoeveel handen om het bed staan. Het gaat om wat die handen betekenen, doen, laten voelen, kortom welke kwaliteiten die handen hebben.

 

In een goed bekend staand verpleeghuis hanteerde men een variant op die regel, namelijk: 'Verzorgen met de handen op de rug'.

Een verzorgster nam dit letterlijk en liet een bewoonster eindeloos knoeien bij het aantrekken van haar kousen na het douchen. De handen van de verzorgster bleven waar ze waren: op de rug.

 

Door middel van cursussen kun je iets verbeteren, maar niet zo erg veel wanneer de structuur van het verpleeghuis niet verandert.

Ivo van Woerden - die het boek Under cover in de ouderenzorg schreef - vraagt aan de directeur van de Zorggroep Rijnmond: 'Hoe kan het dat de één wel goede kwaliteit kan leveren en de ander niet?' Terwijl Iedere instelling werkt met een vergelijkbaar budget

De directeur moet het antwoord schuldig blijven.

 

Als hij, Van Woerden, aangekondigd was als journalist - niet undercover dus - zou hij niet het zelfde hebben gezien', zegt een oud-collega, 'dan krijg je een heel ander beeld, (-) eindelijk is eens opgeschreven hoe het er echt aan toegaat.'

 

Er werden n.a.v. het in 2011 gepubliceerde boek en eerdere artikelen heel wat Kamervragen gesteld, dat is ruim 6 jaar geleden. De toestand van  de zorg is nog steeds zorgelijk en zal dat blijven zolang er alleen maar meer geld in wordt gestoken.

 

“Het gaat om wat die handen betekenen, doen, laten voelen, kortom welke kwaliteiten die handen hebben.” Foto: Seniorenkrant Groningen

Meer in deze categorie:

radio online

 

 

 

Video

Ga naar boven