Facebook

Warig

Tekst: Job

 

Oude man met pet, gebogen hoofd, op zoek naar de waarheid. Nou ja eigenlijk was het een handschoen, maar zoeken naar waarheid klinkt veel interessanter. Het is net zo dom. Wanneer was de laatste keer dat u een verloren handschoen terug hebt gevonden?

Zoals de Groninger boer die over zijn land uitkijkt en denkt dat de aarde vlak is, zoals de man die het koud heeft en denkt dat die klimaatsverandering ook maar onzin is of de vrouw die is aangereden en denkt dat Lewenborg altijd onveilig is. Het is niet waar maar het voelt wel zo. Ik noem dat warig.

Kijk naar de cijfers, roept iemand. De koude kille cijfers. Ja, haal je de koekoek. Aantal verkeersdeelnemers, gedeeld door aantal ongelukken, zie je wel, we zijn veilig. Ondertussen zit die vrouw wel met een kapot been of kapotte fiets. Cijfers zeggen niet altijd alles. Of ze worden zo gebracht dat het lijkt alsof een volle fles gelijk is aan een lege fles. Niet te vertrouwen.

Alle politici liegen, zei de politicus. Hij dus ook, dus klopt het niet wat hij zegt en daardoor weer wel. Of juist niet. Hij stuurt een getruukte foto de wereld rond. Een plaatje liegt beter dan duizend woorden. Wij Nederlanders, roept hij, maar denk ik, ik ben toch ook  Nederlander? Nep dit, nep dat,  twittert hij als het niet gaat zoals hij vindt dat het moet. Hij verspreidt geen waarheid maar warigheid, het zou volgens hem waar moeten zijn. Lucht en leegte vanuit een streng bewaakt ivoren torentje.

Oude man met pet vindt niks. Straks mag ik stemmen, denkt hij. Waarop?

Laten we eens gek doen. Een partij zoeken die bewezen heeft mee te werken aan echte oplossingen, die altijd bereid is geweest om met andersdenkenden samen te werken.

De handschoen bleef zoek.

radio online

 

 

 

Video

Ga naar boven