Facebook

Presentatie boek ‘Hoogkerk in Oorlogstijd’

Door Arnold de Meijer

De Historische Vereniging Hoogkerk heeft haar oud-voorzitter Drs. Willem W. de Kat geëerd door het postuum uitgeven van zijn boek: ‘Hoogkerk in Oorlogstijd 1940- 1945.’ In de Theresiakapel aan de Zuiderweg in Hoogkerk ontving zijn weduwe Josette Kat- Berendse het eerste exemplaar uit handen van eindredactrice Joke Leutscher-Bosker.

‘Willem was al enige tijd bezig met het boek. Hij wilde weergeven wat voor uitwerking de maatregelen van de bezetter op de gewone mensen in Hoogkerk hadden. Zijn eigen ervaringen toetste hij aan persoonlijke ervaringen van inwoners en oud- inwoners’, vertelt Joke Leutscher- Bosker in haar inleiding.

Door het beschikbaar stellen door mevrouw Kat, van al het materiaal aan de Historische Vereniging, heeft het boek het levenslicht kunnen zien, zevenenhalf jaar na het overlijden van Willem Kat.

‘Mijn man is ruim 20 jaar bezig geweest met onderzoek voor dit boek,’ vertelt Josette met gepaste trots. ‘Veel was er niet bekend over de oorlog in Hoogkerk. Dit boek vult de leemte in. Het is mooi dat het boek door de Historische Vereniging is uitgegeven omdat hij aan de basis van de vereniging heeft gestaan. Persoonlijk ervaar ik het ook als een monument voor mijn man.’

Thema’s die aan de orde komen in het boek zijn onder meer de inval, bestuur, economie, collaboratie en verzet, dagelijks leven, de bevrijding en daarna. In de bijlagen onder andere aandacht voor de Limburgse evacués, een verhaal over dwangarbeid, een overzicht van de door bombardementen geraakte huizen.

De belangstelling voor het boek is groot. Volgens de eindredacteur zijn er inmiddels 240 exemplaren verkocht.

Het boek ‘Hoogkerk in oorlogstijd, 1940-1945’ van Willem Kat is verschenen bij uitgeverij Ter Verpoozing in Peize en te koop bij diverse boekhandels (ISBN 978-90- 73064-21- 0). Ook is het via de vereniging en de uitgeverij na te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto: Historische vereniging Hoogkerk

Demo Video

Ga naar boven