Facebook

Selectie

Initiatief in Oldenburg ter herdenking gedwongen sterilisaties – steun vanuit Groningen

Initiatief in Oldenburg ter herdenking gedwongen sterilisaties – steun vanuit Groningen

Van onze redactie

Groningen Plus heeft steun toegezegd aan een burgerinitiatief in Oldenburg dat slachtoffers van gedwongen sterilisaties in de jaren 1933-1945 wil gedenken met een herinneringsteken. Wie mee wil doen aan de vorming van een ondersteuningswerkgroep kan zich opgeven bij Groningen Plus.

Op 1 september 2016 heeft een vertegenwoordiging van Groningen Plus op uitnodiging van de Gedenkkreis Wehnen een bezoek aan Oldenburg gebracht. De delegatie stond op verschillende plaatsen stil bij de verschrikkingen van het naziregime in de jaren 1933-1945. Tot op de dag van vandaag worden die in Oldenburg herdacht.

De Oldenburgse historicus Dr. Ingo Harms leidde de Groningers rond. Hij vertelde ook over de gedwongen sterilisaties (Zwangssterilisationen) in het vroegere Peter-Friedrich-Ludwig-Hospital. Het voormalige ziekenhuis aan de Peterstraβe heet tegenwoordig het PFL-Kulturzentrum. Hij vertelde erbij dat er geen gedenkteken hangt in het gebouw dat verwijst naar deze gruweldaden van de nazi’s. Die hebben daar op grote schaal plaats gevonden.

Anna Maas-Dokter heeft namens Groningen Plus daarover een brief geschreven aan Oberbürgermeister Jürgen Krogman van Oldenburg. Daarop volgde een uitnodiging voor een afspraak met mevrouw Cordes, Amtsleiterin für Kultur und Sport. Op 20 oktober stuurde de burgemeester Krogman overigens ook nog persoonlijk een brief aan Anna Maas. Hij wees op het feit dat er al enige jaren een bord in de hal van het PFL-cultuurcentrum hangt met allerlei gegevens, ook over de Zwangssterilisationen.

Doordat een afspraak in januari niet doorging wegens slecht weer kwam de ontmoeting pas op 24 maart tot stand. Voor Groningen Plus waren aanwezig Alice Henkel, Anna Maas-Dokter en Gert Los, voor de Gedenkkreis Wehnen Elke Harms-Kranich en Ingo Harms. Namens Stadt Oldenburg ontvingen Christiane Cordes (Kulturamt) en Ann-Kathrin Bromund (Internationale Betrekkingen en Stedenband Oldenburg – Bremen - Groningen) hun gasten hartelijk, mit Kaffee und Kuchen.

Mevrouw Cordes wees er op dat in de hal van het gebouw een glazen plaat hangt waarop de sterilisaties vermeld worden. Dat is juist, zo reageerde Alice Henkel, maar dat gebeurt in het kader van de geschiedenis van het gebouw en heeft niet het karakter van een herdenkingsteken om de slachtoffers te gedenken. Mevrouw Cordes kondigde aan dat op 7 mei een historische schildering onthuld wordt op een wand in het PFL-centrum, met een verwijzing naar de sterilisaties.

Het gesprek verliep in een vriendelijke en constructieve sfeer. Het spitste zich toe op de vraag: welk herinneringsteken is passend. Er is een monument in de stad waar alle slachtoffers van het Dritte Reich herdacht kunnen worden, maar er zijn ook aparte monumenten voor omgekomen joodse burgers en voor Sinti en Roma. Bij de Gedenkkreis Wehnen, Förderverein internationales Fluchtmuseum en andere groepen in Oldenburg is er de behoefte om ook een afzonderlijk herinneringsteken op te richten voor de slachtoffers van gedwongen sterilisaties.

Mevrouw Cordes gaf aan dat burgers het initiatief kunnen nemen om daar voorstellen voor te doen Uiteindelijk neemt de gemeenteraad dan een beslissing.

De Gedenkkreis Wehnen zal het initiatief nemen, samen met andere groepen om een werkgroep te vormen die voorstellen zal uitwerken voor een herinneringsteken. Eén voorstel kwam al kort aan de orde: op 27 januari worden jaarlijks de slachtoffers van de Nazi’s herdacht. Dan zou het thema kunnen zijn: gedwongen sterilisaties in Oldenburg tijdens de nationaalsocialistische tijd.

Het bestuur van Groningen Plus verklaart zich solidair met dit voornemen en zal in Groningen met anderen een werkgroep vormen ter ondersteuning van dit initiatief in Oldenburg.

Groningers die mee willen werken aan de steun voor het Oldenburgse initiatief kunnen contact opnemen met Groningen Plus, per telefoon 050-3642320 of per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie over Gedenkkreis Wehnen kunt u lezen op de website www. gedenkkreis.de

Toelichting bij de foto’s

De gesprekspartners poseren vóór het PFL-Kulturzentrum. V.l.n.r.: Christiane Cordes, Alice Henkel, Ann-Kathrin Bromund, Anna Maas-Dokter, Elke Harms-Kranich en Ingo Harms. Foto: Seniorenkrant Groningen

Een deel van het glazen tableau met vermelding van de gedwongen sterilisaties. Foto: Seniorenkrant Groningen 

 

 

 

radio online

Video

Ga naar boven