Facebook

Selectie

Stadsdichter Lilian Zielstra start poëzie-tour ‘Dichten met oma’

Stadsdichter Lilian Zielstra start poëzie-tour ‘Dichten met oma’

Van onze redactie

Toen Lilian Zielstra (26) in januari van dit jaar aantrad als stadsdichter van Groningen kondigde zij aan aandacht te besteden aan senioren. ‘Een doelgroep die dichters kan inspireren.’ Die belofte lost zij nu in. Zij start in juni met een project gericht op ouderen.

Lilian gaat de komende anderhalf jaar 18 keer (of eens per maand) een tour in stad en provincie Groningen maken langs groepen ouderen, samen met vier dichters en een muzikant. Het bezoek houdt in dat de dichters in gesprek gaan met ouderen; zij maken naar aanleiding van het gesprek een gedicht en dragen dat voor.

Aanvankelijk was zij van plan om steeds een verzorgingstehuis te bezoeken. En een naam voor haar project had ze ook al: Dichten met oma. Maar zoals dat gaat met een plan: dat ontwikkelt zich. De variatie onder ouderen is enorm. Daarom besloot zij om ook bij andere groepen ouderen langs te gaan. Niet steeds de focus op 80-plus ouderen met een grote zorgbehoefte. Daardoor wordt de werkwijze tijdens de ontmoetingen ook gevarieerder.

Lilian: “Zoals het er nu uitziet gaat het programma voor verzorgingstehuizen duren van 10.00- 16.00 uur. ’s Morgens praten de dichters en bewoners één à anderhalf uur met elkaar. Dan trekken de dichters zich terug. ’s Middags dragen wij onze gedichten voor, onderbroken door een optreden van de muzikant. 28 juni is de eerste uitvoering, in Maarsheerd in Stadskanaal – dat is het verzorgingstehuis waar ik heb gewerkt toen ik 19 was.”

Het programma voor andere groepen is compacter. Bijvoorbeeld doet Lilian met dichters en een muzikant het PlusCafé in de stad Groningen aan.

“Daar duurt het programma twee uur. Na een gesprek van drie kwartier met de deelnemers trekken de dichters zich 45 minuten terug om hun poëem te schrijven. Ondertussen houd ik of iemand anders een workshop met de deelnemers. In het laatste half uur vinden de voordrachten plaats. Misschien doen de deelnemers daar ook aan mee, als zij in de workshop de geest hebben gekregen.”
De uitvoering in het PlusCafé is gepland op 16 november van 15.00 – 17.00 uur.

Haar belangstelling voor ouderen is gewekt toen zij als student vakantiewerk deed in Maarsheerd. Zij heeft een jaar psychologie gestudeerd voordat zij overstapte op haar studie Nederlands. Bij toeval kon zij als 19 jarige studente werken op een dagopvang voor mensen met dementie. “Ik had nergens een diploma voor, maar ik werkte op psychogeriatrische afdelingen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ik mocht niet alles doen: wel mensen naar hun voordeur brengen, maar niet naar bed. Ik mocht ze eten en drinken geven. Dat vond ik intiem, want je kent elkaar niet echt.”

En ze praatte natuurlijk met de bewoners. “Ik sprak een meneer die postbezorger is geweest in Indonesië. Hij was verantwoordelijk voor het postverkeer tussen de militaire kampen.” Fascinerend materiaal voor een gedicht.

Seniorenkrant Groningen zal gedurende de hele periode aandacht besteden aan het project. De krant zal alle bezoeken aankondigen en van elke sessie een of meer gedichten opnemen.

Lilian Zielstra. Foto’s: De Weerspiegeling / Wil Veldkamp

Interview op OOG voor Senioren TV

Op 11 juni zond rtv-RSO een dubbelinterview uit met Lilian Zielstra en Evert Janse, directeur van OOG-TV. Klik op https://youtu.be/5UxaJlx3qiU

Het is het tweede interview in de uitzending. Dus scrol even door naar minuut 20.10. Het interview duurt 15 minuten.

radio online

Video

Ga naar boven