Facebook

Selectie

Massage voor mensen met een smalle beurs

Dat kan vanaf begin volgend jaar in de stad Groningen. Masseur Romano Sandee leidt momenteel nog medemasseurs op die hem bij dit project gaan ondersteunen. Er gaan twee soorten massage worden aangeboden: klachtgerichte massage en ontspanningsmassage. Volgens Romano is massage een heel heilzame manier om weer beter in je vel te komen zitten.
Een gesprek over een sympathiek project.
 
Tekst en foto: Dirk Goudberg
 
Ik bezoek de massagecursisten op een dinsdagavond in december in een zaaltje in het Florahuis in de stad Groningen. Daar zijn zij onder leiding van Romano nog druk op elkaar aan het oefenen. Ze krijgen les in de massage van de nek, de schouders en de rug. Dat is ook het deel van het lichaam dat centraal staat tijdens de massage voor de minima. In januari moeten de cursisten een theoretisch - en een praktijkdiploma halen. Daarna gaat Romano’s project officieel van start op dinsdag 30 januari 2018.
 
Reden van het project
Volgens massagecursist Jeanet is de keus voor minima als doelgroep voor massage niet vreemd. “Een reguliere massage kost iets van 40 euro. Dat is zo’n beetje het bedrag wat iemand met een minimumuitkering in een week aan eten kwijt is. Dus die zal zich niet zo snel voor een behandeling aanmelden.” Romano: “Ik wilde iets doen voor die groep mensen die tot op heden om financiële redenen verstoken bleven van massage. Wij houden de tarieven laag: 8.50 euro voor 45 minuten of 11 euro voor een uur. Dus dat is veel meer betaalbaar. En wij kunnen dat doen omdat ik hiervoor een startkapitaal heb gekregen van de Groningse Ondernemers Challenge. Dat is een organisatie die goede doelen financiert in de stad Groningen.”
 
Voordelen van massage
Mensen hebben volgens Romano over het algemeen veel baat bij een massage. “Van een ontspanningsmassage, het woord zegt het al, worden de mensen heel ontspannen. En van een klachtgerichte massage worden je spieren soepeler en kun je je naderhand gemakkelijker bewegen. En dat geeft weer een gevoel van vrijheid.”
 
Inspiratie
De cursisten zijn in ieder geval al enthousiast over het leren masseren en ze zijn zonder uitzondering positief over de effecten van massage. Jacqueline: “Ik heb zelf wel eens ’s avonds een ontspanningsmassage gehad en als je dan naar huis gaat ben je helemaal relaxt en slaap je heerlijk.” Ramon: “Ik vind het fijn om iets te doen waar andere mensen zich beter van voelen en daar is massage bij uitstek geschikt voor. En het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand al lang pijnstillers gebruikt maar dat hij daar door gerichte massage niet meer of veel minder van hoeft te gebruiken. Dat vind ik ook winst.” Karolien: “Ik ben wijkverpleegkundige en ik verwacht dat ik het misschien ook soms wel in mijn werk kan toepassen.”
 
Moet u rondkomen van een minimumuitkering en wilt u ook wel eens een massage, geef u dan op via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En bent u nog fysiek krachtig genoeg en wilt u zelf leren masseren en werken bij Romano’s project, dan kunt u zich aanmelden op hetzelfde emailadres. Op de website www.massagecommunity.nl vindt u er veel meer informatie over.
 
radio online

Video

Ga naar boven