Facebook

Boekspot in DorpsSuperrr Holwierde

Van onze redactie
Op vrijdag 15 april hield de DorpsSuperrr in Holwierde open huis. De aanleiding was de opening van de Boekspot in de winkel. Een nieuw visitekaartje van de manier waarop dorpsbewoners en organisaties verbindingen leggen tussen de bouwstenen van een leefbaar dorp.
Rudi Gerritsen is de vrouw achter de introductie van de Boekspot. Als vrijwilliger in de bibliotheek in Appingedam kwam zij op het spoor van een uitleenpunt voor boeken zonder administratie. ‘De Bibliobus hield er mee op. Een dependance van de bibliotheek in het dorp was niet mogelijk. Boekspot was een alternatief. Het idee is in Utrecht bedacht. Daar staan Boekspots in dorpshuizen en verzorgingshuizen.’
Het idee heeft de charme van de eenvoud. Er staan enkele boekenkasten in de winkel waar je boeken uit kan halen en je zet ze weer terug als je ze uit hebt. ‘Voor iedereen. En gratis. De bibliotheek heeft meegedacht en doneerde boeken, folders en stickers. Er is geen administratie. Wij ordenen wel de boeken op categorie.’
Bovendien is de Boekspot een afhaalpunt voor de bibliotheek van Delfzijl. Dorpsbewoners kunnen digitaal een boek reserveren en op vrijdagmorgen afhalen. Of boeken terugbrengen. Rudi Gerritsen of haar mede-vrijwilliger is dan aanwezig tussen 9.30 een 11.30 uur.
‘Je kunt hier bij de Boekspot boeken reserveren als je dat thuis niet kunt doen. Er staat hier een computer. Wij kunnen daarbij hulp bieden. De bibliotheekboeken houden we apart van de boeken van de Boekspot. Dat loopt goed.’
Direct al bij de opening blijkt dat de Boekspot leeft in het dorp. Er is een kleurwedstrijd gehouden in de aanloop op de opening op 15 april. Bij de opening – met vele tientallen aanwezigen - zijn prijsjes uitgereikt.
Rudi is bovendien een van de gastvrouwen op de vrijdagmorgen bij de koffietafel. Zo stimuleert zij de ontmoeting tussen dorpsbewoners. ‘Soms zitten er acht mensen, soms zit ik alleen. Er zijn een paar vaste klanten. Er hangt hier in de winkel bij de koffietafel ook een groot TV-scherm. Daarop kunnen we filmpjes vertonen. Bijvoorbeeld van een ballonvaart van vorig jaar. Die filmpjes zijn ingebracht door een dorpsgenoot. Ook filmpjes uit de 50-er jaren: bijvoorbeeld van een bezoek aan Schiphol en schoolreisjes naar Assen en Emmen. Leuk om familieleden te herkennen!’
De vestiging van de Boekspot in de DorpsSuperrr staat niet op zichzelf. In het woord Superrr staat de combinatie van retail, re-integratie en relatie met het dorp.
‘Re-integratie houdt vooral in dat hier een achttal cliënten van ’s Heeren Loo werken. Zo biedt de winkel hen een zinvolle dagbesteding. De winkel wil ook de relatie met het dorp goed onderhouden en verstevigen. Eén van de meisjes die hier werken wordt door de supermarkt uitgeleend aan de school om te helpen bij de schooltuin. Of helpt met lammeren bij de boer. In de Superrr koopt men niet alleen de dagelijkse boodschappen, ook kan men er terecht voor bloemen en er is een agentschap van PostNL.

Leefbaarheid
Het pand wordt deels gehuurd door de supermarkt en deels door de huisartsenpraktijk. Dokter Patandin is een apotheekhoudende huisarts. Dat is een uitkomst voor een dorp met ruim duizend inwoners. Tel daarbij op enkele honderden inwoners van omliggende dorpen.
Bij de opening van de Boekspot besteden de organisatoren ook aandacht aan andere aspecten van de leefbaarheid in het dorp. Onlangs is bekend geworden dat de school blijft bestaan. Buurtzorg gaat zich vestigen in een leegstaande winkelruimte aan de Hoofdweg.
Dorpsbewoners en instellingen werken met elkaar samen in De Brede Werkgroep. Deze werkgroep komt een paar keer per jaar bij elkaar om plannen te maken en informatie uit te wisselen. In het openbaar, voor alle dorpsbewoners toegankelijk.
De winkel is een onderdeel van Support&Co. Zie www.supportenco.nl.
Zie voor meer informatie over Boekspots www.boekspots.nl of biblionetgroningen.nl onder Boekspot.
Toelichting bij de foto’s
Rudi Gerritsen
Ingang Dorpssuperrr
Buurtzorg vestigt zich in Holwierde
De koffietafel
Kleurplaten in de winkel opgehangen
Rudi Gerritsen en Johan van Omme, voorzitter van De Brede Werkgroep
Lenen, zo makkelijk gaat het
Foto’s: Willi Kröger

Video

Ga naar boven