Facebook

Veel belangstelling voor wonen in meergeneratiehof Garmerheerd

Er hebben zich inmiddels ruim 30 geïnteresseerden gemeld voor het woningencomplex dat midden in Garmerwolde gebouwd zou moeten worden. Als alles volgens plan van de initiatiefnemers verloopt, komt de hof midden in het dorp. Een interview met Joke de Jong, voorzitter van de Vereniging Garmerheerd.

 

Tekst: Dirk Goudberg

 

Garmerheerd moet een hof worden van zo’n 20 woningen voor - zoals de vereniging dat zelf omschrijft - oudere jongeren, gezinnen en jonge ouderen. De woningen zullen levensloopbestendig, duurzaam en aardbevingsbestendig gebouwd worden. En het is de bedoeling dat er zowel koop- als huurwoningen komen.

 

Waar hebben jullie Garmerheerd gepland?

“Als locatie zijn we uitgekomen op de plek aan de Dorpsstraat 36. Daar staat op dit moment nog de boerderij van de familie Wigboldus. De boerderij is total loss verklaard door de NAM vanwege aardbevingsschade. De boerderij moet vóór 2024 gesloopt zijn en de boer wil nieuwbouw verderop, ongeveer 200 meter achter het huidige pand.”

 

Hoe zijn jullie zo op het idee voor deze hof gekomen?

“Het is begonnen in het dorpshuis. Daar hadden we een paar jaar terug allemaal thema-avonden. En toen bleek er heel veel belangstelling voor het onderwerp ‘levensloopbestendig wonen’. En zo is er bij een aantal inwoners van Garmerwolde dit burgerinitiatief ontstaan.”

 

Waarom is een hof het meest geschikt voor levensloopbestendig wonen?

“Veel mensen van jong tot oud willen in het dorp blijven wonen. Daar heeft ieder zijn sociale netwerk: z’n clubs, sport, muziek, theater enz.

Maar er is hier geen geschikte huisvesting. Daarom leek het ons een goed idee om een hof te laten bouwen. Je woont in een hof rondom een gezamenlijke binnentuin en je kan daar elkaar gemakkelijk - waar nodig - helpen en samen dingen organiseren, allerlei klusjes doen, dus bijvoorbeeld boodschappen voor iemand doen of iemand naar de huisarts rijden.

We wilden dus persé geen hof voor alleen maar ouderen. Want als je alleen maar met ouderen bent, dan kun je elkaar op een gegeven moment ook niet meer helpen. En met uitsluitend ouderen heb je ook geen doorstroming meer en verdwijnt de leefbaarheid.”

 

Waarom zouden jongere mensen in deze hof willen wonen?

“Ook jongeren staan achter het gedachtengoed van deze sociale woonvorm, waar ‘noaberschap’ belangrijk is en je veel met elkaar kunt delen en van elkaar leren. En ook willen zij in het dorp blijven, waar een goede basisschool is voor hun eventuele kinderen en omdat deze woningen levensloopbestendig worden gebouwd. Dus met ruime hallen waar je zo in kunt schuiven met bijvoorbeeld een scootmobiel. En met slaapvertrekken op de begane grond.”

 

Jullie zijn wel erg gecharmeerd van het concept ‘hof’.

“Een hof vind ik is een prima woonvorm, want het stimuleert burenhulp en verhoogt zo de levenskwaliteit. In ‘noarberschap’ met elkaar leven, daar word je over het algemeen veel gelukkiger van en daar blijf je gezonder bij. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken.”

 

Moet je als toekomstig bewoner verplicht allemaal klussen voor de hof doen?

“Nee, absoluut niet. We verwachten van de toekomstige bewoners dat zij zich ieder naar eigen vermogen inzetten voor het gezamenlijk leven in de hof. Want er komt bijvoorbeeld, als alles doorgaat, een gemeenschappelijke binnentuin. Dus die moet je met z’n allen onderhouden. En we willen ook een gemeenschappelijk ruimte voor eventuele gemeenschappelijke activiteiten.

Maar het uitgangspunt is ook: respect voor ieders privacy en je hoeft niks te doen tegen je zin.”

 

Kan iedereen zich inschrijven voor de Garmerheerd?

“Ja, maar inwoners uit Garmerwolde hebben voorrang boven mensen van buiten. Er zijn ook al veel mensen van elders in het land - en dan met name uit de stad - die zich hebben ingeschreven Mensen van buiten zijn dus zeer van harte welkom.”

 

Hoe staat het er nu voor?

“Inmiddels hebben niet alleen ouderen maar ook zelfs jongeren van in de 20 en gezinnen zich aangemeld als belangstellenden. De grootste groep is gemiddeld 65 jaar. Die geïnteresseerden komen uit Garmerwolde, Thesinge, Ten Boer en de stad Groningen.

Al deze mensen hebben zich ingeschreven bij de Stichting Knarrenhof. Dat is de sociale projectontwikkelaar die wij in de arm hebben genomen. Knarrenhof neemt ons heel veel specialistisch werk uit handen en ‘ontzorgt’ door vooraf te financieren. Zij zorgen voor het verkrijgen van de vereiste vergunningen, de aankoop van de grond, overleg met architecten etc.…”

 

Hoe gaat het nu verder?

“Eerst is de Provincie Groningen aan zet. Die moet de verschuiving naar achteren van de boerderij goedkeuren.

Daarna moet er toestemming komen van de gemeente Ten Boer om woningbouw op die locatie toe te laten. Momenteel zijn wij daarom druk bezig met een motivatie naar de gemeente waarin wij aangeven dat de Garmerheerd de leefbaarheid in het dorp zal behouden en verbeteren.”

 

Wilt u meer weten over het project, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op Facebook bij Vereniging Garmerheerd.

Video

Ga naar boven