Facebook

Wonen, Burendag, De Kooikamp, toegankelijkheid

Van onze redactie

“Burendag. Was vanmiddag in de tuin een succes. “Jan van Splunder (82) woont op De Kooikamp in Glimmen samen met een tiental andere mensen. Hij organiseerde voor het vierde achtereenvolgende jaar een burendag. Drie keer bij hem thuis, een keer bin iemand anders.

Dat de burendag (27 september) in de tuin gehouden werd was niet toevallig. De Kooikamp is een villa die ontoegankelijk is voor rolstoelers. Het toeval wil dat zijn buren behoorlijk op leeftijd zijn. De negen buren zijn gemiddeld dik in de 80. De oudste vier zijn 90+. Eén buur kon niet aanwezig zijn, pas ontslagen uit het ziekenhuis.

Drie bezoekers kwamen met per rollator of scootmobiel. “Gelukkig was het mooi weer want anders zouden we een probleem gehad hebben, omdat een buurvrouw van 82 geen enkele traptree meer naar boven kan lopen. Aan de toegankelijkheid moet ik wat gaan doen.”

“Waar we over praten? Hoe gaat het met je. Dat soort gesprekken. Buitengewoon informeel. Mijn kleinkinderen wonen hier ook. Mijn kleinzoon Errit speelde op zijn viool en was tegelijk jarig. Zingen dus. Mijn kleindochter Maite kwam kinderpostzegels verkopen. Ik ben aan het einde van de middag met de auto de tuin in gereden zodat buurman Willem vanuit zijn stoel zo kon instappen. Heb hem naar huis gereden.”

Aan deze burendag kwam het Oranjefonds niet te pas, geen subsidieaanvraag, niks. Behalve echte buren.

Errit (13) speelt voor de buren. Foto: Anne van Splunder

Ga naar boven