Facebook

Winnaars Akkie Hofstee-prijs Project INVOLVED en logeerhuis De Opstap

De prijswinnaars van de Akkie Hofstee-prijs 2017 zijn bekend. Het zijn Ronald van Rheenen van het Universitair Medisch Centrum Groningen voor het project INVOLVED, en logeerhuis De Opstap in Groningen.

De prijs, bestaande uit de ‘Zorgbelang Triangel’, is op 20 oktober door gedeputeerde Eelco Eikenaar uitgereikt tijdens de door Zorgbelang Groningen georganiseerde conferentie ‘Dit kan toch niet de bedoeling zijn?!’. Thema van de conferentie was het botsen en binden van de systeemwereld (regels, protocollen en beleid) en leefwereld (ons dagelijks leven). De prijswinnaars zijn goede voorbeelden van waar deze verbinding tot stand is gebracht.

 

Met de Akkie Hofstee-prijs (vernoemd naar de voormalig directeur-bestuurder) wil Zorgbelang Groningen de participatie van patiënten, cliënten, mantelzorgers en andere burgers in zorg en welzijn bevorderen en belonen. De prijs is na 2011, 2013 en 2015 voor de vierde keer uitgereikt. Dit jaar waren 23 initiatieven/projecten aangemeld voor de prijs. De jury – bestaande uit oud-prijswinnaars – stelde hieruit een ‘shortlist’ op van zeven, waaruit zij twee winnaars koos.

 

Prijswinnaars

Ronald van Rheenen, nucleair geneeskundige bij het UMCG, kreeg de prijs voor het project INVOLVED. Het doel van INVOLVED is informatie over nucleaire en radiologische onderzoeken/therapieën beschikbaar maken voor mensen van alle leeftijden en intelligentieniveaus. Het project heeft verschillende visuele middelen voortgebracht om patiënten te informeren, waardoor zij beter in staat zijn de regie te voeren over hun zorg.

 

De tweede prijswinnaar is burgerinitiatief De Opstap, een huis voor herstel en respijt. Dit logeerhuis is ontstaan uit de behoefte en ervaringen van patiënten en mantelzorgers zelf, én door inzet van een enthousiast team van vrijwilligers. Dit team ondersteunt/begeleidt gasten die na ziekenhuisopname nog verder moeten herstellen en/of neemt de zorg over van mantelzorgers zodat zij een welverdiende adempauze krijgen.

De prijswinnaars worden beloond met de ‘Zorgbelang Triangel’, die symbool staat voor de gelijkwaardige samenwerking tussen zorggebruikers, zorgaanbieders en financiers én de muziek die in deze samenwerking zit.


Bron: Zorgbelang Groningen

Foto’s: Wil Veldkamp (5x) en Renate van Peet (1x).

Video

Ga naar boven