Facebook

Oproep professor De Rooij aan ouderen: houdt zorgprofessionals scherp

Van onze redactie

Professor Sophia de Rooij (ouderengeneeskunde) wil ouderen een grotere rol geven bij het scherp houden van zorgprofessionals in het UMCG. Deze uitnodiging aan Groningen Plus en anderen deed ze in het programma Oog voor senioren tv van 12 november.

Een deel van de uitzending was gewijd aan het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis dat toegekend is aan het UMCG (en nog vier andere ziekenhuizen in de regio). Dit keurmerk is 5 jaar geleden ontwikkeld door de ouderenbond KBO-PCOB met als doel de ziekenhuiszorg voor alle ouderen te verbeteren.

Ziekenhuizen moeten voldoen aan 14 criteria om in aanmerking te komen voor het keurmerk. Zoals bijvoorbeeld het stimuleren van eigen regie en participatie van ouderen.

Zie hiervoor https://www.kbo-pcob.nl/seniorvriendelijkziekenhuis/

In een gesprek met Manon Boneschansker van rtv-RSO en Gert Los van Groningen Plus onderstreepte De Rooij dat de aandacht niet alleen moet uitgaan naar het voldoen aan de criteria. Maar ook aan de vraag “Hoe blijf je als zorgprofessional iedere dag scherp. Het is belangrijk om met elkaar na te denken hoe je dat beter kan doen.”

Zij zou het fantastisch vinden als een aantal ouderen deel uit gaat maken van de expertgroep kwetsbare ouderen en delier. “Misschien zijn er mensen bij Groningen Plus die dat een goed idee vinden.” En – zo vervolgt zij – “we kunnen ook nog beter ouderen in de rol zetten dat ze zelf ook mee kunnen nadenken over hun gezondheid. Ik wil graag praten met mensen die dat willen.” Daarbij denkt zij ook aan projecten als Ziekenhuis Zorg Thuis.

Sophia de Rooij is sinds 2014 hoofd afdeling Universitair Centrum Ouderengeneeskunde van het UMCG. Zelf noemt zij zich ook wel medisch specialist die zich bezighoudt met ouderen die meer ziekten tegelijk hebben.

Het Tv-interview

Klik om het interview te bekijken op de link
http://rtv-rso.nl/videos-archive/
Ga vervolgens naar de uitzending van november 2017

Manon Boneschansker interviewt in het eerste kwartier van de uitzending professor De Rooij over haar werk als medisch specialist. Na een muzikaal intermezzo schuift Gert Los van Groningen Plus aan tafel voor een gesprek over het Seniorvriendelijk Keurmerk.

Foto: Seniorenkrant Groningen

Video

Ga naar boven